Bankirai

Yellow Balau / Bangkirai

Over deze houtsoort

Wij zijn blij u te kunnen melden dat wij een betrouwbare leverancier hebben gevonden die ons echte Bangkirai van topkwaliteit kan bezorgen. ​​​​​​Onze huidige leverancier hanteert een veel hogere standaard dan de ‘markt’  (Select and better). Zo kunnen wij u steeds het beste bankirai hout aanbieden.

Algemeen

 • Meestal gecommercialiseerd als Bangkirai

 • Bruingeel tot roodachtig bruin kernhout

 • Verzamelnaam voor varianten: Shorea laevis garandeert topkwaliteit

 • Select and better zou de betere kwaliteit garanderen volgens de Malayan Grading Rules

 • Geschikt voor zware constructies, water- en wegenwerken, industriële vloeren, terrassen, pergola’s

 • Soms verward met het lichtere en rodere Red Balau of Selangan Batu Merah

De foto’s van de houtsoorten zijn louter illustratief en kunnen afwijken van de realiteit.

Eigenschappen

Wij informeren u graag over de eigenschappen van deze houtsoort.

Herkomst

Yellow Balau (Shorea spp.) komt vooral uit de regenwouden van Indonesië en Maleisië. In de Maleisische staten Sabah en Sarawak gelden de benamingen Balau en Salangan Batu voor het uniforme hout van meerdere Shorea-soorten: Shorea atrinervosa, Shorea faxworthyi, Shorea glauca, Shorea laevis, Shorea maxwelliana, Shorea materialis, Shorea submontana, Shorea sumatrana, Shorea leptoderma, Shorea seminis, Shorea exelliptica, Shorea superba, Shorea havilandii, Shorea crassa en Shorea brunescens (Malayan Grading Rules, 1984). ​​​​​​België commercialiseert Yellow Balau onder de naam Bangkirai.

Kleur en tekening

Het kernhout is bruingeel tot roodachtig bruin en tekent scherp af van het grijsgele spinthout. Vers kernhout is meestal geelachtig bruin. Yellow Balau heeft soms een rechte of golvende draad, maar meestal een sterke kruisdraad. Op kwartier gezaagd zorgt dat voor een duidelijke streeptekening. Op dosse heeft het hout meestal geen uitgesproken tekening. De nerf is matig grof.

Gommen en wormsteken

Sommige soorten bevatten gommen die bruine vlekken kunnen veroorzaken op onderliggende constructies. Toch worden die minder zichtbaar met de tijd, omdat de gommen in (regen)water oplossen.
Vers gekapt hout of een stam zijn gevoelig voor nathoutboorders. Yellow Balau vertoont dan ook soms zwarte wormsteken of pinholes. Die zijn niet groter dan 1 mm en hebben geen invloed op de duurzaamheid.

Droging en vochtgehalte

Na het kappen droogt Yellow Balau op latten gestapeld in de landen van herkomst. Als het vochtgehalte minder is dan 30% volgt de bewerking – ook steeds vaker ter plekke.

Afwerking

Yellow Balau kun je maar heel moeilijk aan het oppervlak afwerken. De meeste toepassingen gebeuren dan ook zonder afwerking. Het hout vergrijst dan en krijgt zo een natuurlijk aspect.

Toepassingen

 • Wegenwerken: bruggen, drugdekken, brugleuningen

 • Waterwerken: sluizen, damwanden, steigers

 • Palen

 • Industriële vloeren

 • Pergola’s en terrassen

 • Geluidsschermen

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

tips en advies voor uw terras

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?

Bankirai is al 25 jaar uw specialist in het onderhouden en reinigen van uw houten terras. Heeft uw terras een opknapbeurt nodig, of wilt u graag een nieuw terras laten aanleggen in een specifieke houtsoort?

CONTACTEER ONS