Waarom is de verluchting van een houten terras zo belangrijk?

Waarom de verluchting van uw terras zo belangrijk is.

Hout heeft als natuurlijk materiaal de eigenschap dat het vocht kan absorberen, maar ook opnieuw kan verliezen, waardoor in sommige gevallen het hout kan vervormen of zelfs beschimmelen. Om de duurzaamheid en kwaliteit van uw terras langdurig te garanderen, is een degelijke verluchting van de terrasplanken dan ook noodzakelijk.

Invloed van de seizoenen

Of u nu voor hout opteert voor uw interieur of voor uw tuin, u dient er steeds rekening mee te houden dat het een ademend materiaal is. Een belangrijk verschil met het gebruik van hout buitenshuis echter, is dat het onderhevig is aan de veranderingen van de seizoenen. Waar uw houten planken in koudere en nattere periodes zullen uitzetten door de grote hoeveelheid water die ze opnemen, zullen ze in warmere en drogere periodes weer krimpen wanneer ze opnieuw uitdrogen door de zon. Om ervoor te zorgen dat de planken voldoende kunnen verluchten en zo vervormingen of houtrot te vermijden, is het dan ook zeer belangrijk dat het hout vrij kan bewegen en ademenen. Twee essentiële elementen dienen dan ook bij de plaatsing van uw terras in acht genomen te worden: de vochtigheidsgraad van de planken en hun minimale hoogte.

Vochtigheidsgraad

De houten planken die voor uw terras zullen dienen hebben zelf ook al een bepaalde vochtigheidsgraad. Dé ideale vochtigheidsgraad van hout bestemd voor een buitenvloer ligt tussen de 18% en 21%. Wanneer u echt zeker wil zijn van een correcte vochtigheidsgraad, laat dan best een specialist als Bankiraiterras.be de vochtigheidsgraad van de planken afstemmen op het gemiddelde vochtgehalte in uw tuin om eventuele vervorming zoveel mogelijk in te perken.

Minimale hoogte

Ook houten planken met een ideale vochtigheidsgraad hebben nog steeds voldoende ruimte nodig om te kunnen ademen. U kan het principe hanteren dat hoe meer verluchting er is onder uw houten terras, hoe beter!

Kortom, bij de plaatsing van uw houten terras is het steeds belangrijk om rekening te houden met zowel de vochtigheidsgraad van de planken als ook het hoogteverschil tussen de ondergrond en uw eigenlijke terras. Enkel zo zal u een degelijke verluchting en de duurzaamheid van uw terras kunnen garanderen. Door beroep te doen op een specialist als Bankiraiterras.be kan u zeker zijn van een professionele aanpak die al deze elementen respecteert, maar ook rekening houdt met uw persoonlijke wensen. 

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

tips en advies voor uw terras

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?

Bankirai is al 25 jaar uw specialist in het onderhouden en reinigen van uw houten terras. Heeft uw terras een opknapbeurt nodig, of wilt u graag een nieuw terras laten aanleggen in een specifieke houtsoort?

CONTACTEER ONS