Afrormosia

Afrormosia

Deze terrasplanken zijn verkrijgbaar in breedtes van 140 mm.

over deze houtsoort (Met dank aan Woodforum)

Algemeen

  • Soms ook assamela genoemd

  • Duurzaam tot zeer duurzaam Afrikaans hout

  • Prachtig goudbruin kernhout

  • Geschikt voor binnen en buiten: terrassen, lambrisering, gevelbekleding, ramen en deuren

  • Kleur, textuur en toepassingen benaderen die van teak (Tectona grandis)

  • De foto’s van de houtsoorten zijn louter illustratief en kunnen afwijken van de realiteit.

Eigenschappen

Wij informeren u graag over de eigenschappen van deze houtsoort.

Herkomst

Afrormosia is de commerciële naam voor de botanische soort Pericopsis elata Van Meeuwen of Afrormosia elata Harms. Het behoort tot de familie van de Leguminosae en komt uit het tropische regenwoud van Midden- en West-Afrika. België brengt vooral afrormosia uit Kameroen, de Democratische Republiek Congo en de Centraal-Afrikaanse 
Republiek op de markt.

Uitzicht

De afrormosiaboom wordt gemiddeld 30 tot 45 meter hoog. De stam is meestal recht en zonder takken, met een diameter van 80 tot 160 cm. Soms is hij onregelmatig gevormd. De wortelaanlopen kunnen tot 2,5 meter hoog reiken.

Kleur en tekening

Het soms geaderde kernhout is prachtig goudbruin en donkert na door het licht. Het spinthout is bleek geelbruin. De structuur van het hout heeft een lichte kruisdraad en is soms onregelmatig. Op kwartier gezaagd vertoont het hout zijn typische strepen. Op dosse maakt de gevlamde tekening het dan weer heel decoratief.

Duurzaam-heid

Het kernhout is duurzaam tot zeer duurzaam (natuurlijke duurzaamheidsklasse I-II). Het spinthout is niet duurzaam (natuurlijke duurzaamheidsklasse V). Afrormosia is goed bestand tegen inwerking door zuren en andere chemische stoffen.

Droging en vochtgehalte

Afrormosia droogt traag met weinig risico op scheuren of vervormingen.

Bewerking

Afrormosiahout is gemakkelijk bewerkbaar, zowel machinaal als met de hand. Toch produceert zo’n bewerking veel stof, wat vraagt om een goede afzuiging. Bij kruisdraad is het aangewezen om de snijhoek tot 20° te beperken. Anders dreigt inspringsel.

Afwerking

De afwerking van afrormosia is gemakkelijk. Zowel water- als oplosmiddelhoudende beitsen en vernissen zijn hiervoor geschikt.

Bevestiging

Komt afrormosia in contact met metaal? Dan veroorzaken de aanwezige loofstoffen in vochtige omstandigheden corrosie. Boor het hout daarom voor en bevestig het met roestvrije materialen zoals inox.

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

tips en advies voor uw terras

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?

Bankirai is al 25 jaar uw specialist in het onderhouden en reinigen van uw houten terras. Heeft uw terras een opknapbeurt nodig, of wilt u graag een nieuw terras laten aanleggen in een specifieke houtsoort?

CONTACTEER ONS