Wat is ipé hardhout nu in feite? De voor- en nadelen even opgesomd voor uWaarvan is het woord IPE de afkorting?
IPE is geen afkorting. Ipé is de commerciële naam voor de botanische soort Tabebuia spp. die behoort tot de familie van de Bignoniaceae  De naam werd als dusdanig in het Nederlands overgenomen. Het is wel zo dat die boom ook in andere landen groeit waar hij dan een naam krijgt in de lokale taal. Dat kan uiteraard voor enige verwarring zorgen.
Hoe spreek je IPE uit?
Voor Nederlandstaligen is het niet zo moeilijk: gewoon lezen wat er staat: IPEE, met een lange ee. Maar wees gerust! Het is niet nodig jou daar druk over te maken. Er is weinig kans dat wij niet verstaan wat jij bedoelt!
Is IPE echt hout?
Ja, IPE is echt hout. Het komt van bomen die groeien in de tropische bossen van Midden- en Zuid-Amerika. IPE is dus geen handelsmerk. België brengt vooral Ipé uit Brazilië op de markt. (met dank aan www.woodforum.be)
Is IPE hetzelfde als IRONWOOD?
Het Engelse woord iron betekent staal. Je zou IRONWOOD kunnen vertalen als “staalhout”. Het woord IRONWOOD wordt gebruikt om een classificatie aan te geven van hout dat extreem dicht is. Er zijn verschillende soorten IRONWOODS. IPE is er één van.
Weetje: In Amerika is er een handelsfirma die IPE verkoopt onder de naam IRONWOOD.
Is IPE hetzelfde als Braziliaanse walnoot?
Ja, IPE is 100% dezelfde boom als de Braziliaanse walnootboom.                      De oorzaak van deze spraakverwarring ligt in Amerika.  Amerikanen hebben graag Amerikaanse namen voor alles wat niet-Amerikaans is en dus ook voor woorden van vreemde origine die ze niet verstaan.
Hoe ziet de IPE-boom eruit?
De IPE-boom wordt gemiddeld 30 tot 40 meter hoog, met een stamdiameter van 60 tot 90 cm. De takkenvrije stam is recht, cilindrisch en tussen 8 en 40 meter lang, en soms met wortelaanlopen. 
Voor IPE kiezen. Waarom?
Wij zijn ervan overtuigd dat  IPE het beste hout is voor om ‘t even welke toepassing buitenshuis. Het heeft de beste combinatie van duurzaamheid, levensduur, sterkte, robuustheid en kleur van alle boomsoorten. Het vraagt weinig onderhoud en is niet onderhevig aan versplintering. Het is mooi hout, zowel in zijn natuurlijk voorkomen als wanneer het behandeld is. Het is zo hard dat insecten er niet in lukken om er  gaatjes in te boren! IPE behoort tot dezelfde brandklasse als staal of beton. Ideaal dus om er een buitenterras mee te maken. IPE is weinig onderhevig aan klimaatwijzigingen.
Welk verschil is er tussen het drogen van IPE-hout in de lucht tegenover in de oven?
IPE is het ideale hout voor buitentoepassingen. Dat komt door zijn bijzondere kwaliteiten van duurzaamheid en levensduur. IPE kan gebruikt worden voor buitentoepassingen zowel als het op natuurlijke manier, t.t.z. aan de lucht gedroogd is, als wanneer het in de oven gedroogd is.                                                   
Het vochtgehalte van aan de lucht gedroogde IPE ligt rond 18 %: het perfecte percentage voor buitentoepassingen als bv. terrassen. Dat percentage is ideaal omdat het  de IPE stabiel houdt bij koude of hitte, regen of sneeuw, hevige wind en -we zijn in België! - de temperatuurschommelingen. De levensduur van IPE- hout draait rond de 75 jaar.
Wanneer IPE in de oven wordt gedroogd, daalt het vochtgehalte tot 8 à 10%. Gedroogd hout kan overal worden gebruikt, dus ook binnen. Dat is ook de reden waarom het iets duurder is bij aankoop.
Heeft IPE meerdere kleurvariaties?
Ja. IPE kan weinig tot tamelijk veel verschillen in kleur. Van lot tot lot. En van partij tot partij. Je moet steeds voor ogen houden dat hout een natuurlijk product is. Wij doen in ieder geval ons best om bij het aanleggen van bv. een terras, de kleur van de planken  met mekaar in harmonie te brengen. Eventuele kleurverschillen verdwijnen ook na enkele weken onder inbvloed van de UV stralen, nl. het zonlicht.
Kan IPE in de buurt van een (kamp-) vuur worden gebruikt?
Het antwoord is onbetwistbaar: JA! IPE heeft een brandklasse A en die staat gelijk met staal of beton. Het is dan ook de perfecte natuurlijke optie rond het (kamp-)vuur.
Voor welke toepassingen wordt IPE gebruikt?
IPE wordt voornamelijk gebruikt voor buitentoepassingen zoals terrasplanken, hekwerken, omheiningen, gevelbeplating, afdammingen. In streken met zeer gure weersomstandigheden is er ook al gebruik van gemaakt om huizen of tuinhuisjes mee te bouwen. Een weinig gekend gebruik waarbij voornamelijk de hardheid van IPE wordt gewaardeerd, zijn instrumenten.  Vanzelfsprekend komt IPE ook in aanmerking voor gebruik in de scheepsbouw.Bankiraiterras.be


Bel ons indien u ook graag zo een mooi én kwalitatief terras wenst,

Rudi Geeraerts     Lieven Baeten
Zaakvoerder         Meestergast-Schrijnwerker

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

tips en advies voor uw terras

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?

Bankirai is al 25 jaar uw specialist in het onderhouden en reinigen van uw houten terras. Heeft uw terras een opknapbeurt nodig, of wilt u graag een nieuw terras laten aanleggen in een specifieke houtsoort?

CONTACTEER ONS