Welke materialen garanderen een ecologisch verantwoord terras?


Welke materialen garanderen een ecologisch verantwoord terras?

Wie geeft om milieuvriendelijke materialen voor zijn of haar woning heeft vaak het idee dat het gebruik van hout ten allen tijde vermeden moet worden. Niets is echter minder waar. Met onderstaande tips op zak kan u zeker zijn van ecologisch verantwoorde materialen, zonder in te boeten aan comfort of onderhoudsvriendelijkheid van uw terras.

Tropisch hardhout VS Europees hardhout

Tropisch hardhout wordt vaak vrijwel meteen geassocieerd met het in het wildeweg kappen van bossen en vernielen van fauna en flora uit de regenwouden in Azië of Zuid-Amerika. Toch verdient dit wat nuancering, niet in de minste plaats omdat tropisch hardhout tot de meest kwaliteitsvolle en duurzame houtsoorten behoort. U kan vandaag namelijk opteren voor tropisch hardhout dat voorzien is van een keurmerk, waarbij FSC en PEFC tot de bekendste horen. Hout dat zulk label draagt, wordt op een milieuvriendelijke manier ontgonnen, die het duurzaam beheer van bossen garandeert, en die bovendien de economische en sociale belangen van de lokale bevolking in acht neemt. Daarnaast dient niet elk type exotisch hout over dezelfde kam geschoren te worden. Eén alternatief dat meer ecologisch verantwoord is, bijvoorbeeld, betreft het gebruik van bamboe. Doordat bamboeplanten een uitzonderlijk snelle groei kennen op bijna elke grondsoort, vergen ze haast geen ontbossing. Bovendien heeft bamboe als eigenschap dat het vanzelf al antibacterieel is, waardoor het gebruik van pesticiden of meststoffen teruggedrongen wordt.

Door te opteren voor Europees hardhout dat lokaal geproduceerd wordt en dus ook aan veel strengere normen moet voldoen, maakt u uiteraard al meteen een milieubewuste keuze. Zowel eikenhout als acaciahout moeten qua stevigheid en duurzaamheid niet onderdoen aan tropisch hardhout, maar daar hangt uiteraard ook wel een prijskaartje aan vast. Voor een meer budgetproof maar toch duurzaam alternatief kiest u dan ook beter voor houtsoorten als kastanjehout of robiniahout.

Hardhout VS zacht hout

Net als bamboe wordt vrijwel elke zachte houtsoort gekenmerkt door een relatief snelle groei, wat een positieve impact heeft op het milieu. Hardhout daarentegen heeft vaak jaren nodig om te groeien, waardoor ontbossing op grotere schaal noodzakelijk is om aan de hoge vraag ernaar te kunnen voldoen. Een keerzijde van zacht hout is dan weer de iets kortere levensduur, wat ervoor zorgt dat u een terras van zacht hout sneller (+15 jaar) zal moeten vervangen. Hardhout staat dan weer bekend om zijn onverslagen duurzaamheid en kwaliteit.

Nog een voordeel van zacht hout is dat het eenvoudiger te recyclen valt. Hoewel het gebruik van tweedehands hout op het eerste zicht steeds een ecologisch verantwoorde keuze lijkt, is dit namelijk niet altijd het geval.

Onbehandeld hout VS behandeld hout en kunststof

Een gelijkaardige regel geldt ook voor behandeld of geïmpregneerd hout, een methode die voornamelijk wordt toegepast om zachte houtsoorten bestand te maken tegen natuurlijke invloeden als regen, vaak noodzakelijk bij een houten terras. Waar dit een positieve invloed heeft op de levensduur van het hout, als ook het onderhoud ervan tot een minimum beperkt, is het toch van belang om erop te wijzen dat het impregneermiddel vaak een chemische stof is, die - met uitzondering van hout met het KOMO keurmerk - ook weer kan vrijkomen en in de bodem terechtkomen via bijvoorbeeld regenwater. Een milieuvriendelijkere optie is dan weer gemodificeerd hout, dat enkel bewerkt wordt met natuurlijke middelen als water of azijn en dus geen chemische stoffen kan vrijgeven. Denken we maar aan Thermowood.

Ook kunststof is vaak geen beter alternatief voor uw terras. Hoewel het een relatief duurzaam materiaal betreft, vergeten velen vaak dat het bestaat uit niet-hernieuwbare, fossiele grondstoffen, die bovendien ook nog eens niet-recycleerbaar zijn.

Ondanks de vaak milieuonvriendelijke reputatie van hout hoeft dit dus zeker niet het geval te zijn. Bankiraiterras.be begeleidt u met plezier in de keuze voor een ecologisch verantwoorde houtsoort voor uw terras. Daarnaast kan u ook beroep doen op Deterrasreiniger.be voor een grondig onderhoud van uw houten terras, wat de levensduur van het hout bevordert en zo op zijn beurt bijdraagt aan het milieu én uw portefeuille.

Bankiraiterras.be


Bel ons indien u ook graag zo een mooi én kwalitatief terras wenst,

Rudi Geeraerts     Lieven Baeten
Zaakvoerder         Meestergast-Schrijnwerker
Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

tips en advies voor uw terras

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?

Bankirai is al 25 jaar uw specialist in het onderhouden en reinigen van uw houten terras. Heeft uw terras een opknapbeurt nodig, of wilt u graag een nieuw terras laten aanleggen in een specifieke houtsoort?

CONTACTEER ONS